Házikenyér: sült hagymával, bazsalikommal és szezámmaggal

A házikenyér nálunk megunhatatlan kedvenc.

20180728_165438.jpg

Nem sok macera, az egész család imádja, lefoglalja a gyerekeket és az íze, tetszés szerint variálható.

Az alap összetevők:

1 kg liszt

2 csomag élesztő (szárított is lehet)

4 kávéskanál cukor

1 dl olaj

6 dl meleg víz

2 teáskanál só

 

 Innentől a fűszerek variálhatók

A mai kínálat:

3 teáskanál szárított bazsalikom

2 kisebb fej vöröshagyma

3 evőkanál szezámmag

 

A hagymát apróra vágtam, és az olajban megpirítottam, majd hagytam kicsit kihűlni. Ezt mindenképpen tegyük meg fél órával az élesztő felfuttatása előtt, mert nem túl kellemes, ha a forró hagymás olajjal próbálunk kenyeret dagasztani. Bár akad, akinek azbesztből van a keze... (no ez nem én lennék).

A szezámmagot Boró elkeverte a lisztben, majd kis mélyedést kapart a közepébe. ide került az élesztő a cukor, és kb 1,5 dl meleg víz, majd kissé összekutyultuk, és hagytuk jó buborékosra felfutni.

20180728_134331.jpg

Közben a kelesztőtál szélén lévő lisztre szórtuk a sót és a bazsalikomot.

Mikor az élesztő hólyagosra futott (kb: 10 perc), segédem beleöntötte a maradék meleg vizet, no meg a sült hagymát az olajjal együtt és máris nekiláthattam a dagasztásnak.

20180728_140503.jpg

Amikor már kellő képen rugalmas lett a tészta - jó 20 perc munka, a végére folyik rólad a víz, ami ebben a hőségben fel sem tűnik - munkába állítottam még 5-6 percre a segédem. Elvégre nem árt, ha a gyerek is lefárad egy kicsit.

Utána visszapakoltuk a kelesztőtálba, persze alászórtunk egy kevés lisztet, mert a hagymától kissé ragadós a tészta.

20180728_141451.jpg

Mi egy bő órát hagytuk kelni, a lefedett tálban, amíg már majdnem lelökte a tál tetejét.

20180728_153210.jpg

Ezután formáztuk, sütőlapra tettük, és a tetejét megvágtuk kétszer.

20180728_153421.jpg

A sütőlapon, letakarva ismét pihenni hagytuk, kb. 20 percet, majd a sütőbe toltuk.

10 percig 200 fokon sütöttük, majd a hőfokot 180-ra mérsékeltük, és még 45-50 percig visszacsuktuk rá a sütő ajtaját.

20180728_165516.jpg

Ezután rácson hagyni kéne kihűlni, de nálunk jó, ha nem akar forrón nekiesni az egész család.

Ha sikerül megvárni, amíg teljesen kihűl, szép vékonyan szeletelhető. :)

20180728_190131.jpg

 Naná, hogy még langyosan felvágtuk! :)

20180728_190435.jpg