Apró piros "labdák" és a házi kechup

Készülőben az őszi mesekönyv meséi is, amelyben méltó helyet kap kedvenc sült labdaszószunk.

Az idén azonban rengeteg apró paradicsomunk is termett, így előtérbe került a házi ketchup készítése is.

img_20180914_173818.jpg

Bevetettünk némi zöld fűszert és fahéjat is, a cukrot pedig lecseréltük eritritre, hogy bátran mindannyian meglocsolhassuk vele a tésztánkat és a szendvicseink.

Íme a nyertes házi recept, nemsokára pedig a sült labdaszószos meserészlet is felkerül a blogra. :)

 img_20180914_173801.jpg

3 kg paradicsom

12 nagy gerezd fokhagyma

20 dkg eritrit

4 evőkanál vörösborecet

3 evőkanál balzsamecet

6 evőkanál olivaolaj

2 gr őrölt fahéj

1 kisebb csokor bazsalikom

1 szál kakukkfű

2 kis ág oregano

4 kisebb babérlevél

só, bors ízlés szerint

A paradicsomokat félbe, negyedbe vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt egy nagy fazékba tesszük és alágyújtunk. Forrástól számítva 15 percig főzzük, majd takarékon még fél órát.

img_20180914_182740.jpg

Hagyjuk kihűlni, majd átpasszírozzuk, és újra feltesszük főni. Lassú lángon besűrítjük ketchup sűrűségűre, majd kisebb kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

img_20180915_212738.jpg

A felbontott üvegeket mindig tegyük a hűtőbe.

1537077740280.jpg

Nyolc hétig is eláll bontatlanul, ha jól eldugjuk a többiek orra elől a kamrában. :)