Ölelő mesék

mesékről, gyerekekről, és mindenről, ami egy saját mesével elérhető.

Kint: hideg, torna, kergetődzés. Bent: 87 húsgombóc, és kefíres lángostészta a hűtőből.

2020. március 23. 10:00 - Tinne

A vasárnap ugyan hideget hozott, de mi túljártunk az eszén. :)

img_20200322_133646.jpg 

Boró már 6-kor a konyhában kóricált, így készítettünk egy anya-lánya koffein mentes kávét, majd előkerült az irodalom lecke. Mire végeztünk a fiúknak is kinyílt a csipájuk - némi unszolásra :) -, majd a reggelit követően előkaptuk a dagasztó tálat.

Kefíres lángost terveztünk a leves mellé, így a gyerekek kimérték a hozzávalókat, majd a kézi dagasztógéppel gyorsan összedobtuk a tésztát, és délig a hűtőbe száműztük.

Hozzávalók:

Házi koboldok/ 1-2-3-4... kinek mennyi van otthon :)

kézi dagasztógép

1 kg liszt

2 dl langyos tej

6 dl kefír

5 dkg élesztő

2 tojás

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

 img_20200322_092121.jpg

A koboldjaink mindent előkészíthetnek, majd a lisztet tálba önthetik, mélyedést kaparnak bele és már mehet is a cukor, az élesztő és nyakon önthetik a langyos tejjel.

Mi 10 percig hagytuk felfutni az élesztőt, közben megpróbáltuk megszámolni a buborékokat - 136 után abbahagytuk... :)

Mehet bele a többi hozzávaló. Nálunk a kefírből kevés a 6 dl, mert a koboldjaimat etetni is kell munka közben - lévén az evések számát tekintve, rokonságban állnak a hobbitokkal. :)

Ezután a dagasztógépé a főszerep legalább 15 percre, majd a olajos kézzel megemelgetjük a lágy tésztát, és alá is öntünk egy kevés olajat, hogy ne ragadjon a tálhoz. Kenjük be a tál tetejét is - belülről! :) - majd zárjuk be alaposan a tálat és tegyük a hűtőbe.

img_20200322_094525.jpg

A dagasztás alatt sem unatkoztunk, előkaptuk az ének leckét és megtanítottuk Paca kedvenc plüss kisvakondjának az éneket - semmi fakszni, csak 8 ismétlést követelt a ki a földtúró bestia...:)

A tésztát nem árt 2 óránként átmozgatni, mert úgy kel mint a bolondgomba. :)

img_20200322_115757.jpg

A hűtőben egy egész hétig eláll, így nem kell egyszerre kisütni és zsarolhatjuk vele a srácainkat. :)

A kisütés előtt annyi tenyérnyi gombócot szedünk ki a tésztából, ahány lángost tervezünk, majd koboldjaink összekenhetik a mancsukat olajjal és alaposan beolajozott alufólián kézzel széthúzgálhatják, kinyújthatják a tésztagombócokat.

 

A sütés természetesen ránk marad, egy kobold sem való a forró olaj közelébe!

 

Amíg a levest összekészítettem, Boróka magára vállalta a húsgombócok gyártását - szám szerint 87 lett kigömbölygetve - még a mélyhűtőbe is jutott egy kisebb dobozzal.

Paca eközben a leckéjét készítette el apával. Közlekedési lámpákat színezett, majd járműveket nézegettek a neten, és számlálgatták a kerekeket.

img_20200322_111345.jpg

Az ebéd és némi pihenés után kiszaladtunk a kertbe egy órára - le kellett mozogni a lángost. :)

Az eseménydús délelőtt után már csak egy kis szundi hiányzott, majd jöhetett volna a játék, de Pacatesó nem bírt elszakadni a munkagépektől, így még kapott egy kis időt apa gépe előtt.

Már csak azért is, mert hétfő reggel, amikor ez a cikk kikerül a blogra, anya már a szülinapi csokitortáját gyártja, 5 kék gyertyával és harsog az Alma Zenekar szülinapos dala! :)

img_20200322_124846.jpg

ISTEN ÉLTESSEN KIS HÁZI KOBOLDOM!! :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olelomesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1315545156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása