Ölelő mesék

mesékről, gyerekekről, és mindenről, ami egy saját mesével elérhető.

A mesék egy hónapra háttérbe szorultak... avagy őszi terméshegyek a kertünkben

2020. október 29. 22:40 - Tinne

img_20200929_091944.jpg

Meseíró tervez, az őszi kert pedig felülírja az összes tervét... :)

Lassan egy hónapja vagyok adós a következő meserészlettel. 

Mondanám, hogy szánom-bánom, de akkor hazudnék. :)

Kikirics szinte rám törte az ajtót szeptember utolsó napjaiban, és kirángatott a gépem mellől a kertbe.

Szemem, szám tátva maradt, amikor körülnéztem. Mindkét almafánk ontotta a zamatos gyümölcsöket, a cukkíni még mindig termett, a padlizsánok is megbolondultak, ráadásul még rengeteg zöld paradicsom himbálózott a karók mellett.

img_20200830_112432.jpg

A mángold leveleink hatalmasra nőttek, a sóskaágyásban a növények még egy utolsó levélözönt zúdítottak ránk, és a hokaido tökök is érésre adták kobakjukat.

img_20200830_112438.jpg

A termések begyűjtése csak az első lépés volt.

A gyerekeim széles vigyorral cipelték a sok zöldséget és gyümölcsöt a konyhába, majd az előszobába, végül a teraszra, mert máshol már nem volt hely... :)

Jöhetett a feldolgozás, aminek a végére úgy éreztem magam, mint Szökkenő, a mókus, mikor télire telerámolja az odúját finomságokkal.

Heteken át almát dinszteltünk, padlizsánt és répát fermentáltunk, cukkínit daraboltunk, reszeltünk és fagyasztottunk.

Savanyúság hegyeket lapátoltunk üvegekbe, hogy aztán forró lében dunsztolódjanak, sütőtököket izzasztottunk a sütőben, majd fagyasztottuk mélyhűtőládánk gyomrában.

A sóskaleveleket lepároltuk, a mángoldokét felaprítva azonnal a mélyhűtőbe száműztük.

Mire beköszöntött az őszi szünet az iskolában, már nem volt üres polc a kamránkban, ahová a következő adag savanyúságot elpakolhatnánk... pedig még lenne mit... :)

Eddig eltárolt terméseink...

- kb 40 kg alma - dinsztelve, kompótnak, palacsintába, turmixba, nyersen elrágcsálva munka közben.

- 15 kg cukkíni - reszelve, darabolva lefagyasztva, savanyúságnak elrakva.

- kb. 20 kg zöldparadicsom - savanyúságnak elrakva

- sóskalevél - ledinsztelve 1,5 kg 

- 35 db mángoldlevél -  felaprítva, lefagyasztva /töltikét készíteni már nem volt kedvem. :) 

- rengeteg tárkonylevél - üvegekbe gyömöszölve, almaecettel felöntve.

...És mivel még nem untam el a konyhai ténykedést... - dehogynem, csak kellett a változatosság :) - kikukucskáltunk a gyerekekkel a piacra, ahonnan guruló kis "banyatankunkban" hazahúztunk cirka 12 liter finom, frissen fejt házi tejet,... és sajtot főztünk belőle... :)

img_20201029_114632.jpg

...Nem, nem bolondultam meg, csak elkapott a gépszíj...- he he! :)

Éjjelente még álmomban is recepteket motyogok, mivel  legújabb fermentálási hóbortomtól még alvás közben sem tudok szabadulni.

Holnap reggel "tökúrfis" kekszeket kell sütnöm és díszítenem - muszáj, mert a tészta már a hűtőben várja a reggeli ámokfutást -, utána a család elzárja előlem az edényeim, a sodrófám és a harci befőző fakanalam, gyerekzárral lelakatolja előlem a fermentálásról szóló oldalakat a neten.

Helyrecibálom megkergült, téli gyűjtögetős, raktározós ösztönömet, és estére elétek teszem a frissen kisült meserészletet, hogy adósságom törlesszem végre. :)

Addig is készítek még néhány ablakmatricát a közelgő boszorkányos, szellemes ünnepre... persze ezt is kis koboldjaim segédletével. :)

...aztán elmegyek aludni... persze előbb végigböngészem újra, milyen fűszerek kellenek a fermentált cékla-zeller kombóhoz, mert van még pár darab belőlük a zöldséges kosárban...

... na jó, lehet, hogy csak hajnalban alszom el, de addigra tuti lereszelem a zöldségeket, befűszerezem és üvegekbe pakolom őket... :)

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olelomesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6616263364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása