Készülőben az őszi mesekönyv meséi is, amelyben méltó helyet kap kedvenc sült labdaszószunk.
Az idén azonban rengeteg apró paradicsomunk is termett, így előtérbe került a házi ketchup készítése is.
Bevetettünk némi zöld fűszert és fahéjat is, a cukrot pedig lecseréltük eritritre, hogy bátran mindannyian meglocsolhassuk vele a tésztánkat és a szendvicseink.
Íme a nyertes házi recept, nemsokára pedig a sült labdaszószos meserészlet is felkerül a blogra. :)
3 kg paradicsom
12 nagy gerezd fokhagyma
20 dkg eritrit
4 evőkanál vörösborecet
3 evőkanál balzsamecet
6 evőkanál olivaolaj
2 gr őrölt fahéj
1 kisebb csokor bazsalikom
1 szál kakukkfű
2 kis ág oregano
4 kisebb babérlevél
só, bors ízlés szerint
A paradicsomokat félbe, negyedbe vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt egy nagy fazékba tesszük és alágyújtunk. Forrástól számítva 15 percig főzzük, majd takarékon még fél órát.
Hagyjuk kihűlni, majd átpasszírozzuk, és újra feltesszük főni. Lassú lángon besűrítjük ketchup sűrűségűre, majd kisebb kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
A felbontott üvegeket mindig tegyük a hűtőbe.
Nyolc hétig is eláll bontatlanul, ha jól eldugjuk a többiek orra elől a kamrában. :)