Igen, továbbra is imádom a meséket! Shrek pedig örök kedvenc a gyerekeimnél is, így mindig szívesen veszik, ha "zöldülnek" a kajáink... :)
Ebbéli szerelmüket aljas módon kihasználva, zöldben játszó krumplipürénk után - https://boro-anya.blog.hu/2021/05/12/_ogres_napot_tartottunk -, most a sajtos csigáinkat vetettük próba alá.
Mivel végre leszedhettük a kertünkben az első saját spenót termésünket, Boróval azonnal munkához láttunk. A sajtkrém megfőzése az én feladatom volt.
Sajtkrém:
50 ml napraforgó olaj
3 ek teljes kiőrlésű liszt
500 ml tej
2 tojás sárgája
só, bors, szerecsendió
150 g reszelt sajt
majd a spenótot is megmostam és gyorsan lepároltam.
Persze nem ártott némi fűszerezés, mivel a spenótnak magától nincs túl sok íze, és valljuk be elég kevés gyerek eszi meg a főzeléket - még a felnőttek sem mindig... :)
Nálunk egyedül én vagyok vevő erre, de szerettem volna, ha a gyerekek is kiveszik a részüket a rajongásomból, amivel ez iránt a levélzöldség iránt viseltetem.
Az ízek fokozására a turmixba fokhagyma, és őrölt fehérbors került.
A sajtkrém fűszerezése csak dobott a spenót ízén. Ott jó adag szerecsendiót, és kevés fokhagymaport használtunk.
A turmixolás, már Boró dolga volt, addig én begyúrtam a tésztát.
Tészta:
500 g teljes kiőrlésű liszt
500 g sima liszt
2 púpozott evőkanál sikér - elhagyható
2 cs. élesztő
2 kk cukor
6 dl langyos víz
6 ek napraforgó olaj
A liszteket és a sikért összekevertem, közepébe mélyedést kapartam, amiben felfuttattam az élesztőt a cukorral és 200 ml langyos vízzel. Utána beletettem a többi hozzávalót és rugalmas tésztát gyúrtam belőle. Ha nincs gépünk, ez kb 15 perc gyúrást jelent, ezután lefedtem a tálat, és kb 1 órát kelesztettem a tésztát.
Mire a spenótturmix és a sajtkrém lehűlt, a tészta is megkelt, így bedurrantottuk a sütőnket és munkához láttunk.
Boró beállt ismét tettestársnak. Az élénkzöld turmixot a sajtkrémbe keverte, amíg én a tésztát elfeleztem és kinyújtottam.
Utána megkentük a tésztát, majd közös erővel feltekertük. Nem szabad túl szorosra, különben kinyomjuk belőle a sajtkrémet.
Ezután már csak a szeletelés és a sütés maradt. Ha rám hallgattok, nem használtok kést hozzá, mert nagyon összenyomja a tésztát. Nekünk a tekercs darabokra vágására a hablapát vált be a legjobban. :)
A zöld tésztacsigákat sütőpapírra tettük - lazán, hagyjunk sok helyet nekik, mert nagyra nőnek a melegben! -, megszórtuk még egy kis reszelt sajttal, amibe ha van otthon, nyugodtan keverhettek egy kis füstölt sajtot is, majd 180 fokra előmelegített 25-30 percig sütöttük.
Egy kis praktika!
A krémből mi mindig félre teszünk egy kicsit, így amikor a csigák tepsire kerülnek, a csücskökbe még tolhatunk egy kis plusz tölteléket... :)
4 tepsivel lett belőle, ami kb. 40 darab, attól függően, hogy milyen vastagra vágjuk a csigákat - nálunk ez 2-3 cm.
Pacatesó egyenesen hármat is betúrt vacsorára - még melegen - de mi sem maradtunk le mögötte!