Ma ismét elérkezett a gyerekmunka ideje.
Már csak azért is, mert lusta voltam egyedül szórakozni a töltött paprikával,amíg a srácaim csak játszanak.
Így elővettem kedvenc "cserepemet", beáztattam egy jó órára, közben ráállítottam a lányom a munka többi részére.
Igaz, hogy a paprikákat "kibeleztem", de a megmosásuk és megtöltésük már Borókára várt.
Természetesen előtte összegyúrtuk a tölteléket, had legyen maszatos a gyerek egy kicsit, aztán indulhatott a muri, a töltelék betuszkolása a paprikákba.
Persze közben nem árt a motiváció, így a laptopon szólt a Home Free, hogy Boró el ne unja a munkát. :)
Röpke fél óra alatt az összes paprikába töltelék került, és a gyerek végig riszálta, énekelte az egészet.
Ezután megtölthettem a cserepet, felöntöttem egy adag paradicsomszósszal, majd 2 órára a sütő gondjaira bíztuk.
Csak óvatosan! Semmi előmelegítés!
Csakis akkor kapcsoljunk hőfokot, ha a cserépedény már bekerült a hideg sütőbe. Különben még megreped, és fuccs a finom kajának!
Íme az eredmény!
Már csak egy kevés főtt krumpli kell hozzá, vagy egy szelet házikenyér, és már túrhatják is befelé a srácok.
Nálunk a cserépedényben sült mennyiség 2 napra elegendő, de ennyi paprikából és töltelékből, még a nagy fazékba is került. Töltve is, gombócolva is.
Recept:
2,5 kg paprika, "csutkátlanítva, kibelezve" :)
Töltelék:
1 kg darált hús (sertéscomb)
15 dkg rizs megfőzve
2 tojás
2 közepes fej hagyma, apróra vágva
só, borsikafű, majoranna, bazsalikom
5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Paradicsomszósz:
2 kis doboz sűrített paradicsom
1 liter passzírozott paradicsom
Ha a cserépedényt megtöltöttük, mehet a hideg sütőbe, majd 200 fokon sütjük 2 órát. Utána hagyjuk nyitott sütőajtónál kissé kihűlni az edényt, majd elő a házikenyérrel, vagy főtt krumplival. Aki szereti meglocsolhatja kevés (vagy rengeteg) tejföllel.
Jó étvágyat! :)