Eredetileg imádta a lány, de később a héja már gondot okozott, végül karba tett kézzel tüntetett ellene. A héj problémán segített a reszelés, egyéb felhasználáskor meghámozom. Kivéve persze, ha savanyítva teszem el, mert akkor szerelem, még a zöld külsővel együtt is.
Boró mostanában csak a kertben szereti a cukkínit, megenni már kevésbé... :)
Így kissé elbújtattuk Kikiriccsel...fasírt husiban. :)
Zöldülő fasírtok
Hozzávalók:
1 kg darált hús
2 közepes cukkíni
3 szál sárgarépa
15 dkg zabpehely
3 db tojás
3 nagy gerezd fokhagyma
2 közepes fej hagyma
egy nagy csokor kaporlevél, vagy egy fél zacskó szárított kapor
só
őrölt fehérbors
A cukkíniket megmossuk, végeiket levágjuk, kimagozzuk, majd a héjával együtt durvára reszeljük. Besózzuk, majd 15 perc után, mikor már a gyerekek tűkön ülnek, kezdődhet a fölösleges lé eltávolítása.
Adjunk nekik időt, és lehetőséget, hogy némi szkanderral vegyítve jó alaposan kicsavarják a levet, majd kezdhetik is a fasírt összeállítását. Egy tálba a zabpehely kivételével mindent beleteszünk, és jöhetnek újfent a gyerekek.
Ha már mindent egybe gyúrtak, és kellően maszatosak, szórjuk bele apránként a zabpelyhet, és várjuk meg, míg a srácok jó alaposan eldolgozzák a fasírtmasszában.
Szinte az egész hadműveletet rájuk bízhatjuk. A mi részünk az előkészítés: a cukkíni reszelése, besózása, és a sütőbe való ki és bepakolás. Minden mást elvégeznek helyettünk a srácaink, ráadásul legalább másfél órára lefoglalja őket.
Ami például egy esős, hideg, napon nem éppen elhanyagolható… :)
Ezután természetesen gombócolhatnak, megpakolhatják a sütőlemezt. Írány a 200 fokra melegített sütő és némi várakozás. Ha szépen megpirultak, már vehetjük is ki őket. Ne aggódjunk, ha nem lesznek egyformák a gombócok. Ha már legalább 10 alkalommal legyakorolták a srácok a gombócolási műveletet, már nem is lesznek akkora eltérések. :)
Praktikus 2 sütőlemezzel dolgozni, így esély sem lesz rá, hogy a gyerekek megégetik magukat.