Ölelő mesék

mesékről, gyerekekről, és mindenről, ami egy saját mesével elérhető.

"Vacak esős idő!" Kenyérsütésre pont jó! :)

2018. június 09. 17:44 - Tinne

Az első mondatot gyerekeim rítták fülembe délelőtt, mivel esélyük sem volt kimenni a kertbe.

20180609_145917.jpg

Magyarázhattam volna újfent nekik, hogy az eső jó a veteményesnek - főként pedig apának és anyának, mert nem kell locsolni -, de mivel mivel az utóbbi napokban sokszor dobtam be ezt a választ, már tele lehetett vele a hócipőjük.

Így cselhez folyamodtam.

"Kenyérsütésre pont jó!" érkezett frappáns válaszom, mire a srácaim üvöltve ugrottak a nyakamba.

Tehát sorsom erre a délelőttre is megpecsételődött, és nekiállhattam kenyeret gyúrni, dagasztani, hogy a két üvöltő dervisemnek legyen "házi, süthető gyurmája", amit ráadásul uzsonnára magukba is tömhetnek.

A recept nem túl bonyolult:

1 kg liszt

2 csomag élesztő

4 kávéskanál cukor

1 dl étolaj

5 dl meleg víz (nem forró!)

2 evőkanál őrölt kömény

2 teáskanál só

20180609_141501.jpg

A lisztet tálba öntjük, középen kissé széttúrjuk, és kis fészket készítünk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és ráöntünk 1 dl meleg vizet. Összekeverjük, némi lisztet szórunk a tetejére, és megvárjuk, amíg az élesztő pár perc alatt felfut.

Amíg kel, a mélyedés köré szórjuk az őrölt köményt és a sót. Bekapcsoljuk a sütőt, és 200 fokra előmelegítjük.

Ha az élesztős keverék felfutott, hozzá öntjük az olajat, és a többi meleg vizet, és nekiállhatunk a dagasztás, gyúrás műveletének.

Ha összeállt a tészta, asztalra borítjuk, és ott gyúrjuk tovább.

Amennyiben kellőképpen kifáradtunk, engedjük át a terepet a lábunk alatt, körül nyüzsgő gyerekeknek, had gyúrják, gyömöszöljék kedvükre egy kicsit.

10 perc alatt kifáradnak, nekünk pedig spóroltak egy kis lélegzetvételt.

Utána gyúrjuk át újra a tésztát, majd tegyük kilisztezett kelesztőtálba, és fedjük le.

A tál pukkanása jelzi, hogy tésztánk szabadulni akar, így újfent jöhet a gyerekműszak.

Borítsuk a tésztát az asztalra, gyúrjuk át egy kissé, majd vágjunk le a gyerekeknek egy darabot. Ne fukarkodjunk, mert isteni dolgokat tudnak készíteni, némi útmutatással.

Ne gyúrjunk, formázzunk helyettük! csak mutassuk meg, és adjunk nekik teret, eszközt az alkotáshoz.

A "maradék" tésztát egy kis laza gyúrás után formázzuk cipóra, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, vágjuk be kissé a tetejét késsel, és hagyjuk 15 percet kelni a lemezen.

Utána irány a sütő! 

10 percig süssük 200 fokon, de tegyünk a sütő aljába egy kis lábosba kevés vizet. (kb 1,5 dl)

Utána csavarjuk lejjebb a hőfokot 180 fokra, és hagyjuk a kenyeret sülni 50-55 percet.

20180609_153508.jpg

Közben segíthetünk a gyerekeknek az alkotásban.

Én most adtam még kevés köménymagot, és eszközöket, amivel nyújthatnak, formázhatnak. De a kenyértésztába kerülhet szárított fűszernövény: bazsalikom, oregánó, akár egy kis kakukkfű is.

 

 Kenyerünk sülésének utolsó 20 percében, a gyerekek készítsék el azt a mesterművet, amit szeretnének kisütni.

Paca ma egy hatalmas lapított gombócot formázott a saját adagjából, lányom pedig kalácsszerűen összefonta a tésztát.

20180609_145917.jpg

Ezt is kelesztettük 10 percet, majd bekerült a 180 fokos sütőbe, 25-30 percre.

Mire felkeltek a délutáni szundiból, már ehették is a mesterművüket. :)

20180609_161956.jpg

 

 Paca kenyérkéjét félbe vágtam, megkentem vajjal, és a kis pékmesterem örömére reszelt sajtot szórtam bele.

Boróka a kis kenyérfonatába a sajt mellé kolbászkarikákat, és ropogós paprikát kapott. :)

 20180609_173927.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olelomesek.blog.hu/api/trackback/id/tr7414034590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása