Eljött a húsvét, és az idő természetesen vacak és hideg volt, ráadásul még esett is. Így Boróval arra az elhatározásra jutottunk, hogy a kertészkedés helyett az előmelegített sütőt választjuk.
Mivel amúgy is szeretünk sütögetni, és itt volt a Húsvét, ezúttal a kenyér helyett egy finom kalácsra szavaztunk.
A receptet már sokszor elkészítettük, de mindig egybe fontam az egész tésztát.
Ezúttal több ponton is változtattunk.
1. az egyik fonat tésztájába kakaóport gyúrtunk, mivel Pacus imád mindent, ami kakaós, vagy csokoládés.
2. Egy nagy kalács helyett 7 kis kalács készült.
3. A stafétát átadtam a lányomnak, aki villámgyorsan belejött a tészta kisodrásába, és a kis kalácsok megfonásába. (éljen a "gyerekmunka") :)
A remekműveket szó szerint még melegében kellett fotózni, mert az egész család azonnal rárabolt! :)
Ez a kis kalács nagyon finom reggelire, vacsira, a fiam szerint lopkodva, a legjobb és mivel nem túl édes, bármikor elkészíthető.
Íme a recept:
500 gr liszt
2 mokkáskanál só
2 evőkanál cukor
4 evőkanál cukrozott kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg vaj
3 dl tej
1 teáskanál cukor
1 cs friss élesztő, vagy 1 tasak szárított
1 tojás a kenéshez
1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a vajat felolvasztjuk a maradék 2 dl langyos tejben.
Ha az élesztő felfutott, tésztát dagasztunk, közben hozzácsorgatjuk a tejben felolvasztott vajat.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd újból finoman ágytúrjuk, és ismét kelesztjük, ezúttal a másfélszeresére.
Utána a tészta egyharmadába belegyúrjuk a kakaóport, majd 6 vagy 7 kis kalácsot készítünk.
A sütőlemezen hagyjuk kicsi pihenni, majd egy felvert tojással mindegyiket lekenjük, és 160 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Fogalmam sincs meddig áll el, de két napot eddig nálunk kibírt... Már hogy ne falják fel azonnal az egészet! :)