30 fok odakint, majd 40 a tűzhely mellett, és ha elment az eszed, egész délelőtt ott ácsorogsz.
Ezek után felér egy agylobbal, amikor nem csak a család felnőtt tagjai, de a gyerekek is sztrájkba lépnek a meleg miatt, és közlik, hogy ők ugyan egy cseppet sem éhesek...
Így most bevetettük a kánikulára kitalált vésztervet:
Egyhatalmas fazék sűrű zöldségekkel telepakolt leves, és egy különleges fűszerezésű palacsinta.
Az eredmény elsöprőre sikeredett!
Tárkonyos krémleves zöldségekkel, és fűszeres kenyérkockákkal:
2 kicsontozott csirkecomb
4 szál sárgarépa
3 nagyobb burgonya
1 nagy marék zöldborsó
1 kis darab zellergumó
1 fej vöröshagyma
1 kisebb csokor friss tárkony v. 1 evőkanál szárított
4 gerezd fokhagyma
4 nagy szelet házi bazsalikomos, sült hagymás kenyér /lásd a blogon/
1 dl olaj
A csirkecombot négyfelé vágtam, feltettem főni a nagyobb darabokra vágott zöldségekkel, a hagymával, és 2 gerezd fokhagymával.
Rádobtam a tárkonycsokrot, majd egy óra alatt készre főztem, és ráeresztettem a botmixert.
Amíg a leves főtt, a bazsalikomos, sült hagymás kenyérszeleteket kisebb kockákra vágtam. A maradék 2 fokhagymagerezdet a kés lapjával megnyomtam, és nagyobb darabokra aprítottam, majd egy kisebb jól zárható üvegbe dobáltam, és ráöntöttem az olajat.
Egy órát ázott az olajban, miközben néhányszor Boró alaposan összerázta, majd mikor a leves elkészült, az olajat a kenyérkockákra szűrtük és serpenyőben közepes lángon megpirítottuk.
Mindenki degeszre ette magát a zöldséglevessel, de szerencsére maradt hely a különleges palacsintának is. :)