Az elmúlt pár napban igyekeztünk sokat kertészkedni és pihenni.
Órákig játszottunk a srácokkal, a nagyágyban összebújva mesét olvastunk, sütögettünk, krémlevest főztünk, takarítottunk, Pacatesó még a pizzakészítésbe is bekapcsolódott. :)
Kicsit hanyagoltuk a netet, de annál több időt töltöttünk együtt.
Sokat voltunk a kertben és ez egyre jobban meglátszik a konyhakertünkön.
A mai blog apropója még mindig Pacatesó, mivel a zöldségek területén igen csak válogatós. :)
Boró imádja a salátákat és a párolt zöldséget is egyre jobban tolja, de Pacus a sárgarépát kivéve nem igazán követi a példáját. Ráadásul Boróval ellentétben a savanyúságokat, nyers salátákat ki nem állhatja.
A megoldást nálunk a krémlevesek jelentik.
A karfiol még így is a lista alján kujtorog, de a brokkolikrémleves a második helyen landolt a fiam kedvenc-listáján.
Brokkoli krémleves
Egy nagyobb brokkoli, rózsáira szedve
1 fej vöröshagyma, felkockázva
2 szem nagyobb burgonya, megpucolva, felkockázva
3 szál sárgarépa, megpucolva, feldarabolva
egy kis darab zellergumó, megpucolva, felkockázva
egy kevés só
borsikafű vagy más néven csombor
majoranna
bazsalikom
zellerlevél
petrezselyemlevél
1 natúr tömlős sajt
Csontos csirkemell
2-3 szelet kenyér, kis kockákra vágva
0,5 dl napraforgó olaj
1 nagy gerezd fokhagyma
Először is a fokhagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk, vagy belereszeljük az olajba, és a főzés végéig állni hagyjuk.
De nálunk ez a lépés általában kimarad, hiszen egy üveg olajban mindig áll pár zúzott fokhagymagerezd, mivel a lányom feladata a pucolás.
A csirkemelleket kicsontozzuk – jó sok husit hagyunk rajtuk -, és a csontokat feltesszük főni. Picit sózzuk, beleszórjuk a zeller- és petrezselyemlevelet, no meg a borsikafüvet, aminek pont olyan az íze, mint a borsnak, de csípős rokonával ellentétben, már kis gyerekeknek is nyugodtan főzhetünk vele.
Ha az alaplé megfőtt, Egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát, és hozzá adjuk a többi feldarabolt zöldséget is.
Amikor egy kicsit összepirítottuk a zöldségeket, megszórjuk a többi fűszernövénnyel, majd felöntjük a csirkelével.
A csontokat előzőleg szedjük ki, és várjunk míg egy kissé kihűl. Szedjük le róla a főtt husit, majd a darabkákat dobáljuk vissza a levesbe, hiszen ettől lesz igazán finom a krémleves.
Mikor a zöldségek is megpuhultak, merjünk ki egy kevés levet, és villával és habverővel keverjük el benne a tömlős krémsajtot, majd csurgassuk a levesbe az eredményt.
Forraljuk át, majd kicsit hagyjuk hűlni, és eresszük rá a botmixert.
Tálalás előtt szűrjük bele a fokhagymás olajat egy serpenyőbe, gyújtsunk alá, ás szórjuk bele a kis kenyérkockákat.
Keverjük át, hogy mindenhová jusson a finom olajból, majd pirítsuk meg az illatozó kenyeret.
Tálaláskor tegyünk pár kenyérkockát a leves tetejére, szem gyanánt, majd egy kevés tejfölből csöppentsünk bohócorrot az illatos leves közepére, és további kis kenyérkockákból rakjuk ki a bohóc vigyori mosolyát is.
Kerti zöldségmániás koboldunk, Kikirics szerint a leves titka, hogy sokféle íz és illat között bújik meg a brokkoli, így nem kerül túl töményen a gyerek szájába.
Nálunk a gyerekek és a férjem kedvence lett, mivel legalább kétszeres adag kenyérkockát pirítok, így bőven marad mindenkinek rágcsálnivaló.
Holnap pedig jön a fiam kedvenc zabpelyhes-banános muffinja, egy kis Pacás pizzasütéssel együtt. :)