Végre kicsit kisütött a nap, így a bezártságtól szenvedő srácaim kiengedhettem kicsit őrjöngeni a kertbe.
Persze egy óránál nem engedélyeztem többet, mivel még mindig "takonymanósak" egy kissé, így felmerült a probléma, hogyan lehetne hisztimentesen becsalogatni koboldjaim.
Mivel a mentát még mindig nem sikerült kiirtani a ház oldalából, és a hidegben is vígan zöldel, ezért ráuszítottam a gyerekeket. Alaposan megtépték, és vidáman jöttek, hogy elkészítsük kedvenc italunk téli változatát.
Amíg az előszobában kivetkőztek a kinti göncökből, és kezet mostak, előbányásztam a hűtőmből némi gyömbérgyökeret, egy szép narancsot, és feltettem egy kancsó vizet forrni.
És máris kezdődhetett a forró limonádé gyártás.
Boró forró limonádéja
Hozzávalók:
2 cm gyömbérgyökér megtisztítva, felszeletelve
egy marék mentalevél megmosva, lecsepegtetve
1 nagyobb narancs megmosva
ízlés szerint cukor
1 kancsó forró víz
A mentaleveleket és a felszeletelt gyömbérgyökeret a kancsóba tesszük, - a miénknek belső szűrője van, de ahol nincs, ott is könnyen átszűrhető a limonádé - hozzáadjuk a fél narancs vékonyra hámozott héját, és az egész narancs kifacsart levét. Rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a forrásban lévő vízzel.
A nagyobb gyerekek némi segítséggel a zöldséghámozóval megszabadíthatják a narancsot a héjától, és mindent bepakolhatnak a kancsóba. Így ránk felnőttekre már csak a forró vízzel való felöntés marad.
Mi a cukrot, csak később adtuk hozzá, mivel én édesítővel iszom a limonádét. Így nem kellett külön készíteni.
A gyerekek imádják, a hidegben ezt a forró italt.
Nyáron is elkészíthető, azzal a különbséggel, hogy buborékmentes ásványvízzel öntjük fel, és a kis menta tépdesőim is kaphatnak bele 1-1 apró jégkockát.